Search This Blog

Tuesday, June 7, 2011

Blog Exchange Link :D

Ni adalah antara blog-blog yang di exchange linknya. Haha.









Follow all this blog! Mereka semua meminta untuk exchange link anda! :D

*Zaaaasssss*

Ben Ashaari Ajak Tukar Link




Jom Kita Tukar Link dengan Ben Ashaari...:D
Ghamei-ghamei la sertai Ben Ashaari ni sebelum ia ditutup pada malam ini.
Sila klik picture di atas untuk menyertainya.
Cepatan dong! Ayuhhh...

.Sekian.

Mimpi Patah Gigi


Aku nak ceritakan tentang mimpi ngeri. Mimpi ni dah lama berlaku. Berlaku masa bulan lepas jugak la. Huih, patah gigi tu. Ingat aku pun tak terkejut? Aku dah acap kali dengar mimpi pasal ni. Bile aku terkena kat aku mimpi ni, aku rasa takut sangat2. Yela, bukankah orang tua-tua pernah menyebut:

"Kalau mimpi patah gigi belah atas, maknanya ada orang atas kita yang terdekat akan meninggal dunia. Kalau mimpi patah gigi belah bawah, maknanya ada orang bawah kita yang terdekat akan meninggal dunia."

Selepas aku bangun tu, aku mamai-mamai la sekejap. Aku tak ingat lagi mimpi tu. Pastu bila dah fresh, baru aku teringat pasal mimpi ni. Terus aku bukak website tentang tafsiran mimpi. Bile aku dengar tafsiran mengenai mimpi patah gigi ni, hati aku bagaikan disentap. Huuuu~ Terkejut aku bacanya Aku tak percaya jugak. Aku teruskan jugak dengan mencari blog-blog pasal ni. Ternyata, hampir semua blog mengatakan mimpi tersebut adalah betul dan mereka pernah kehilangan orang yang terdekat selepas dapat mimpi tu. Apalagi aku, terus bagitaw kat mak aku. Mak aku cakap la, "Nauzubillah la jangan kena kat family kita"

Aku makan tak kenyang, tidur tak lena, mandi tak basah-basah. Huhu, terkejut punya pasal. Aku pun dengar-dengar jugak, kalau terlalu mempercayai mimpi ni dikhuatiri akan menjadi Syirik. Berdosa yang sangat besar.

"Nak percaya tafsiran mimpi dan blog-blog pasal patah gigi tu atau nak percaya Qada' dan Qadar Allah?"

Terpaksa atau rela, aku kena tepiskan jugak pasal tafsiran mimpi tu. Jangan terlalu mempercayainya. Ajal dan maut sahaja di tangan Allah. Tak perlu takut sampai menyusahkan diri. Hati aku tak tenang bila fikirkan hal ni. Terus aku bacakan yassin. Moga-moga family aku, saudara-saudara aku, kawan-kawan aku tidak pergi dulu. Kalau la boleh, ambillah nyawa aku dulu. Aku tak sanggup tengok orang yang aku sayang pergi dahulu.

"Hish! Apa aku merepek ni? Tak baik la cakap macam tu."

Buat tatapan blogger-blogger sekalian, alhamdulillah family aku still semua ada lagi sampai sekarang. Kita jangan terlalu taksub mimpi-mimpi orang dulu-dulu atau sekarang. Jangan risau. Dengan doa insya Allah akan diperkenankan. Toksah dok percaya semua tu. Selagi mereka semua hidup, banyak-banyakkan lah amalan baik dan doa supaya dipanjangkan umur.

Amin!


(Selalu-selalu la gosok gigi. Gigi sihat, mulut sihat, hati pun senang :D)


P/S: Aku mimpi gigi belah bawah aku patah. Sakit (dalam mimpi jer) tau tak! Wuuuuu~

Friday, June 3, 2011

Kawan atau sahabat?

Hari ini aku nak buat quick update :)

Kawan? Apa itu kawan? Kawan adalah seseorang yang kita baru kenal sama ada kita jumpa di kem motivasi, di gerai2 makan yang asyik2 jumpa mamak yang sama jer, di dalam tren komuter(tu pun kalau tegur la...haha) atau dimana-mana sahaja yang anda tegur. Kawan ini adalah boleh disamakan sperti saudara. Kerana dia juga seorang manusia di muka bumi ini. Walaupun kawan ini diistilahkan saudara yang tidak rapat, kita juga boleh rapat2kan la. Haha. Bukankah kita harus merapatkan hubungan silaturrahim antara sesama manusia?

Sahabat? Apa makna sahabat? Sahabat adalah orang yang kita selalu jumpa. Dengan dia la tempat kita mengadu masalah. Seperti masalah terhadap aweks2/pakwes-2, family or tak puas hati dengan orang lain. Tempoh menjalinkan hubungan sahabat ini adalah selama mana bergantung rapatnya seseorang itu terhadap sahabatnya. Jikalau anda mempunyai sahabat, maka berhati-hatilah dikhuatiri sahabat itu menjadi pisau atau gunting untuk memusnahkan kita. Andai sahabat anda telah melakukan kesilapan besar maafkanlah dia. Kita tidak boleh buat apa kerana benda itu telah pun terjadi. Asalkan dia tidak melakukannya lagi. Berikanlah peluang kedua. Kerana, memaafkan dan memberi peluang kedua terhadap sahabat adalah sikap paling disukai Nabi Muhammad S.A.W. Bukankah kita mahukan sikap seperti Rasulullah?

Anggaplah sebagai sahabat ataupun kawan jika seseorang itu tidak sempurna pada fizikalnya, insya Allah kita akan dirahmati oleh Allah. Anggaplah juga sebagai sahabat sama ada dia adalah roomate atau classmate kita.

Jangan disalahgunakan istilah sahabat jika lelaki dan perempuan bergaul tanpa batasan syariat. Kerana sesungguhnya dalam berdua itu ada yang ketiga. Allah berfirman bermaksud:

"Janganlah kamu menghampiri zina sesungguhnya zina itu amat keji dan jalan yang sesat"

Al-Isra' ayat 32


Anda bijak memilih kawan dan sahabat, maka gunakanlah akal dan hati dengan sebaik-baiknya.